Waarom ben ik toch gaan modelbouwen?

Ik ben er maar eens voor gaan zitten, want ik doe het al zolang (en ik ben uit 1970). Als kleine jongen kende ik al alle automerken die rondreden. Mijn interesse voor auto's is er dus al lang. De eerste "modelauto's" waren Matchbox en daar heb ik jaren mee gespeeld. Mijn eerste modelbouwdoos was een tank: een M-47 Patton (ik meen schaal 1:50) Deze kreeg ik kado van een (modelbouwende) oom. Ik was toen een jaar of acht. Mijn eerste 1/87 connectie kreeg ik op mijn 10e verjaardag: een echte electrische trein van Märklin.
Toen een oom en tante gingen verhuizen naar de andere kant van Nederland, kwam ik al mee reizend met de familie vaker op de snelwegen. Daar ontdekte ik al snel dat er meer rondreed dan alleen personenauto's, ik ontdekte de vrachtauto's, en nog specifieker: ik ontdekte DAF (en later ook GINAF)!
Rond mijn 16 bouwde ik voor het eerst een DAF met bijbehorende oplegger, schaal 1:25. De enorme afmetingen (ruim 70cm lengte!) deden mij schrikken: Hoe kon ik hier nu meer van bouwen, daar had ik geen ruimte voor! Op zoek naar alternatieven kwam ik terecht bij de vertrouwde schaal van mijn trein en vond mijn eerste Herpa DAF bij mijn winkelier. Ik meen dat dit een DAF 3600 Space Cab was die ik een paar weken daarvoor op de BedrijfsautoRai had gezien. Dit werd tevens mijn eerste verbouwing in 1/87: het moest het prototype worden van de militaire zwaartransporttrekker die ik op de RAI gezien had. Na het model goed in de verf te hebben gezet en van een set lieren te hebben voorzien, was dit klaar. Dit model heb ik nog steeds. Ik vind het leuk om er af en toe naar te kijken en dan te zien wat ik in al die jaren heb geleerd: Hoe haal ik een model uit elkaar, hoe schilder ik netjes, hoe verleng ik een chassis, hoe...., etc. Dat is eigenlijk het leuke van de modelbouw: je leert steeds meer en verlegt steeds het punt waarop je tevreden bent. Ik richt mij tegenwoordig op het bouwen van verschillende chassistypes van DAF en GINAF, verzamel de demo uitvoeringen van DAF (DAF's van DAF) en ik bouw mijn collectie Overdorp voertuigen uit. Ik probeer mijn modellen zo veel mogelijk te laten werken (ook als dat een keer iets minder mooi wordt), dus: sturende assen, bewegende onderdelen, etc., zodat ik ook het inzicht krijg, hoe iets eigenlijk werkt. Het verst hiermee ben ik gegaan met mijn model van een GINAF R-2121 met MSTS-Packer1 opbouw, waarmee ik in 1999 de 3e prijs won in de zware categorie bij de jaarlijkse modelbouwwedstijd van de H0-modelautoclub Nederland.
Inmiddels heb ik ook het internet ontdekt en heb een paar van mijn auto's op het internet gezet (deze site dus ;-)  )

Ergens in 1992 ben ik via mijn lokale winkelier in contact gekomen met 2 andere modelbouwers in 1/87, dit is in een paar jaar uitgegroeid tot een man of 6 a 7 in een los-vast verband: niets moet, alles kan en alleen als je zin hebt. Als naam hebben we gekozen voor MCH (Modelbouw Collectief Haarlem eo.) We houden voor elkaar interessante zaken in het oog, we gaan vaak gezamelijk naar beurzen,  we staan in wisselende samenstellingen op diverse tentoostellingen en beurzen, en we komen af en toe bij elkaar om elkaar van tips te voor zien (en voor de gezelligheid natuurlijk).

Veel modelbouw plezier!

Arnold Tamminga